Nyheter inom allt

Allt som berör allting i livet

30 städtips som du önskar att du visste tidigare.

30-stadtips

ÄVEN OM DU HAR KORT OM TIDEN, KOMMER DESSA RENGÖRINGSHACKS ATT FÅ DITT HEM FLÄCKFRITT I EN BRASKNING.

Med coronaviruset som fortfarande hotar otaliga människors välbefinnande – och många människor tillbringar mer tid hemma än någonsin tidigare – har det aldrig varit så viktigt att städa ditt hem dagligen som det är nu. Men bara för att du städar ditt hem oftare betyder det inte att du behöver lägga mer tid på den ofta otacksamma uppgiften. Vi har kontaktat rengörings- och desinficeringsexperter för att ge dig desinficeringstips som sparar tid, pengar och ditt förstånd i det långa loppet. (Spoilervarning: Gör dig redo att fylla på med vinäger!) Och för fler fantastiska sätt att få den desinficeringen klar på några sekunder, läs mer på min blogg här.

1-stadtips

1. Desinficera ditt tangentbord med en tandborste och lite vinäger.

Du skulle bli förvånad över hur mycket bakterier som lever på ditt datortangentbord. En studie från 2019 publicerad testade de olika tangentbord och fann att de innehöll stammar av allt från Bacillus (som kan orsaka en mängd sjukdomar) till Staphylococcus aureus (som kan orsaka övre luftvägsinfektioner).

De goda nyheterna? Att desinficera och få det rent är enkelt. “Doppa en tandborste i en lösning med hälften vinäger och hälften vatten och skrubba på och mellan nycklar för att eliminera bakterier”

2. Desinficera dina svampar i mikrovågsugnen.

Du använder din kökssvamp för att rengöra redskap, disk och även bänkskivor. Tyvärr, enligt en studie från 2018 så kan det sprida miljontals bakterier i hela ditt hem.

Men det är mycket lättare att desinficera din svamp än du kanske trodde. “Om du lägger en fuktig svamp i mikrovågsugnen i 90 sekunder på full effekt, kommer du att minska mängden bakterier på den med ( upp till ) 99 %”

3. Ångrengör din mikrovågsugn.

Den där fastna röran från den tid då du försökte värma upp din överblivna spagetti kommer att kräva en hel del armbågsfett att ta bort. Som tur är kan lite ånga göra jobbet mycket lättare.

“Rengör din mikrovågsugn utan att skrubba genom att sätta en skål med varmt vatten inuti och ställa in den på 5 minuter”. Ångan som skapas genom att värma upp vattnet kommer att lossa smutsen i din mikrovågsugn och göra det enkelt att torka av det med en trasa.

4. Använd rengöringstabletter för att rengöra din kaffekanna.

Din smutsiga kaffebryggare behöver inte bytas ut – den behöver bara lite rengöring!

“Sätt ett par tabletter där vattnet går och kör ett par cykler i din maskin – detta kommer att rensa bort all smuts som kan bildas på insidan”.

5-stadtips

5. Använd vinäger för att desinficera din kaffebryggare.

Även de av oss som använder våra kaffebryggare dagligen rengör dem förmodligen inte så ofta som vi borde göra. Forskning publicerad 2019 tyder på att våra kaffebryggare är en veritabel härd för bakteriell aktivitet, vilket betyder att du kanske bara får i dig några av de där knasiga grejerna tillsammans med din mörka rostade.

Så, hur ska du bekämpa alla dessa bakterier? “En gång i månaden, fyll din kaffebryggares behållare med fyra matskedar vit vinäger blandat med vatten, kör den och kör den en gång till med bara vatten för att bli av med vinägerlukt”

6. Bli av med vattenfläckar med vinäger också.

Om vattenfläckar på dina glasögon är problemet, är vinäger lösningen ännu en gång. Enligt städexperter är allt du behöver göra att skapa en blandning av hälften vinäger och andra hälften vatten, applicera den på vattenfläckarna och låt den sitta i 20 minuter eller så. När vinägerlösningen har hunnit bryta ner skräpet, använd en tandborste för att skrubba bort avskummet, skölj glaset och torka rent ytan.

7. Använd torktumlare för att rengöra dina kokkärl.

Det där smuts som har fastnat på dina kakpapper och stekpannor matchar inte dina torktumlare.

“Sätt det smutsiga föremålet i diskhon med tvål, varmt vatten och ett torkduk och låt stå i en timme eller två”. När du sköljer med rent vatten efteråt kommer röran också att gå i avloppet!

8. Skrubba din gjutjärnspanna med en potatis.

Vill du inte förstöra din dyrbara gjutjärnspanna genom att – flämta – rengöra den med tvål? Bryt ut en spud istället!

“Häll lite grovt salt i gjutjärnspannan och använd en halv potatis för att gnida in den tills den röran har brutit upp och kan sköljas av”.

9. Lossa dina tallrikar med bakpulver.

Ett knivsteg här, en övernitisk gaffel där, och plötsligt har du fått en bunt fula repade tallrikar i ditt kök. Som tur är är det lätt att få dina tallrikar att se helt nya ut igen med lite bakpulver.

“Gör en pasta med bakpulver och vatten, putsa in den i reporna,” skölj sedan bort den och reporna försvinner

10-stadtips

10. Rengör påbränd röra med rabarber.

Ingen diskmedel? Inga problem! Om du har lite rabarber i kylen eller trädgården, har du allt du behöver för att ta bort den fasta röran.

Tillsätt några rabarberstavar och lite vatten i en kastrull och låt dem koka upp, låt dem sjuda i fem minuter, föreslår en städexpert.

När vattnet har svalnat, torka av pannan med en skursvamp och röran kommer att lyfta bort. “Syrorna som finns i rabarber reagerar perfekt med kolet som produceras av bränd mat”

“När de kokas ihop lossnar reaktionerna de brända områdena och gör det lättare att skrubba bort.” Och om du vill undvika att skada ditt utrymme, se till att du känner till dessa 20 vanliga städtips som du alltid bör ignorera.

11. Gör din mixer rent sig själv.

Att rengöra en mixer är i bästa fall en farlig aktivitet. Den tråkiga uppgiften innebär i huvudsak att sticka in handen i en skål full med knivar och hoppas på det bästa varje gång du försöker ta bort resterna av smoothie från dina blad.

Men det är faktiskt lätt att ta bort den där pistolen som har fastnat. Häll bara “lite varmt vatten, bakpulver och diskmedel i din mixer och blanda det i några sekunder”. När du är klar, skölj den snabbt med rent vatten eller släng den i diskmaskinen för att få den gnistrande ren.

12. Fräscha upp din sophantering med några citroner.

Med allt skräp vi slänger i våra sopor är det inte konstigt att de är en veritabel petriskål – med de otäcka lukterna som bevisar det. Tack och lov är det enkelt att göra dem mycket renare: “Släpp några skurna citroner i avloppet för en fräsch doft” när du slår på avfallshanteringen

13. Rengör dina skärbrädor med citron också.

Medan de flesta skärbrädor av plast kan stoppas i diskmaskinen, är träskivor ett helt annat material.

“Du kan få bort de svåra fläckarna i dina träskivor genom att gnugga dem med lite citron och salt”. Jag rekommenderar att låta saltet sitta på skärbrädan i några minuter och gnugga in det med citronen innan du sköljer bort det.

14. Ta bort mögelfläckar med vodka.

Den där flaskan vodka i frysen är bra för mer än att bara göra martinis. Om du har mögel i ditt badrum kan det hjälpa dig att bli av med problemet på nolltid.

“Fyll en sprayflaska med en hälften hälften blandning av vodka och vatten, spraya den på de drabbade områdena och låt den stå i cirka 10 minuter”, torka sedan bort den med en ren trasa. Alkoholen i vodkan inte bara kommer att rensa röran, utan kommer att döda mögeln också.

15-stadtips

15. Använd Kool-Aid för att rengöra din toalett.

Hittar du inte blekmedel i din lokala stormarknad? Din favoritdryck bland barndomen kan hjälpa dig att rengöra din toalett lika effektivt.

“Ge din toalett ett generöst stänk av lemonad och Kool-Aid-pulver, låt blandningen sitta, borsta ner sidorna och spola sedan helt enkelt

16. Skrubba dina duschdörrar med citron och salt.

De där snurriga duschdörrarna är lättare att rengöra än du tror – och du behöver inga frätande rengöringsprodukter för att få dem att glänsa.

“Skär en citron på mitten, doppa hälften i salt och skrubba bort!”. Precis som med dina skärbrädor i trä “äter saltets slipmedel och citronens surhet bort tvålskummet och mineraluppbyggnaden.” detta kan också göras med grapefrukt om du inte har en citron till hands.

17. Skrubba rent badkaret med grapefrukt och salt.

Nästa gång du är i snabbköpet, se till att slänga en extra grapefrukt i din varukorg – inte för att äta, utan för att städa.

“Frukten gör underverk för ett smutsigt bad, handfat eller duschyta. Skär bara upp frukten och täck den med salt”. Återigen, det är kombinationen av citronsyra och slipande salt som kan hjälpa till att bli av med den ringen runt badkaret.

18. Rengör ditt duschhuvud med vinäger.

Det där fläckiga duschhuvudet i ditt badrum är precis så grovt som det ser ut. Faktum är att en studie från 2019 fann att 25 % av duschmunstyckena som testades var förorenade med Mycobacterium avium, vilket kan orsaka allvarliga andningsproblem.

Lyckligtvis är det inte svårt att hålla utsidan av ditt duschmunstycke rent. “Fyll en plastpåse med vit vinäger och fäst den på ditt duschhuvud med ett gummiband, låt ligga i blöt över natten”. På morgonen kommer dessa märken att torka bort med lätthet.

19. Få din diskbänksarmatur att glänsa med vaxpapper.

Det ständiga slitaget på våra diskbänkar innebär ofta att de ser mindre rena ut, även efter att de har torkats av ordentligt.

Om du vill få din diskbänk fläckfri, “efter att ha rengjort din diskbänk med ett antibakteriellt rengöringsmedel, polera dina kranar och handtag med lite vaxpapper”. Vaxet i papperet kommer också att stöta bort vatten, vilket förhindrar framtida fläckar från att fästa.

20-stadtips

20. Ta bort silverfärgning med tandkräm.

Även om du inte har silverrengöring till hands kan du få dina skamfilade serveringsbitar att glänsa igen med en produkt du redan har i medicinskåpet. “Applicera helt enkelt tandkräm på dina bitar och gnugga in den med en trasa”. Eller använd en mjuk tandborste för att arbeta in den i alla utsmyckade mönster i dina plagg.

21. Rengör dina fönster med tidningspapper istället för pappershanddukar.

Om du använder pappershanddukar för att torka av dina speglar och fönster, gör du dig själv en björntjänst.

“Det billiga och enkla sättet att rengöra dina glasytor är med tidningspapper, som inte strimlar eller lämnar dina ytor täckta med irriterande bitar [av ludd],” Spraya bara ditt vanliga rengöringsmedel på glaset, sprid det med tidningen och voila! En streckfri glans.

22. Använd diskmedel för att rengöra dina fönsterskärmar.

Har du inte en elektrisk tvättmaskin till hands för att ta itu med de där smutsiga fönsterrutorna? Med bara några hushållsartiklar och några minuter av din tid kan du få dem gnistrande rena – och förbättra din sikt längs vägen.

Efter att du tagit bort alla dina fönsterskärmar, “tillsätt några droppar diskmedel i en hink med vatten och skrubba dem med den hemgjorda lösningen”. När detta är gjort rekommenderar vi att du sköljer dem med färskt vatten och låter dem lufttorka innan du sätter tillbaka dem.

23. Rengör dina persienner med din dammsugare.

Att rengöra persienner är en otacksam uppgift som tenderar att ta längre tid än förväntat när du använder en dammduk.

Istället rekommenderar jag att du använder klädselfästet på din dammsugare för att bli av med smuts. Alternativt, “använd torktumlare… [med] tång för att nå toppen,”

24. Ta bort klädselfläckar med rakkräm.

Det finns ingen anledning att anlita en dyr proffs för att få bort dessa fläckar från din klädsel.

“Gnid in lite rakkräm (inte gel) i fläcken, låt det sitta i 35 minuter på mer envisa fläckar och torka sedan för att torka”. Men tänk på att detta bör göras på en liten och oansenlig del av dina möbler först för att säkerställa att det inte påverkar klädselns färg.

25-stadtips

25. Sopa dina golvlister med ett torkduk.

Att gå på händer och knä för att rengöra dina golvlister är allt annat än roligt. De goda nyheterna? Du kan hålla dem rena och hålla ditt hus doftande gott med ett smart knep.

“Fäst bara ett torkduk [på din sopmaskin] så plockar du upp allt damm samtidigt som du lägger till en fräsch doft till ditt hem.”

26. Fräscha upp din madrass med bakpulver.

Med lite tur, när du når vuxen ålder, tvättar du dina kuddar och örngott på en halvregelbunden basis. De flesta av oss gör dock inte så mycket för att rengöra våra madrasser. Men det finns ett enkelt sätt att begränsa den bakteriella kontamineringen och allergiframkallande damm på din säng.

“Damsug din madrass och applicera en skvätt bakpulver på den. Låt stå i några timmar för att suga upp eventuella lukter, dammsug sedan igen”. Hon rekommenderar att man gör detta minst en gång i månaden.

27. Damma av dina ytor med en luddrulle.

En dammduk kommer inte att göra mycket nytta när du försöker plocka upp små bitar av smuts eller andra små skräp. Istället, “för de envisa föremålen, som glitter eller djurhår, fungerar en klibbig luddrulle,”

28. Rengör din TV-skärm med en torr trasa istället för spray-på rengöringsmedel.

Om du vill rengöra din TV – och hålla den i fungerande skick – vill du undvika att spraya kemikalier direkt på skärmen. Istället “torka försiktigt av skärmen med en torr trasa för att ta bort damm, men tryck inte för hårt.” För tuffare märken föreslår hon att du fuktar trasan lätt med vatten först.

29. Ta bort mattfläckar med vinäger och ett ångstrykjärn.

Du behöver inte hyra en mattvättare för att få bort de där fläckarna från dina mattor – allt du behöver är lite vinäger, lite vatten och ett ångstrykjärn. “Blanda vinäger och vatten i förhållandet 1/4, applicera det på fläcken och täck sedan över fläcken med en våt trasa innan du ångar den i 25 sekunder.”

stadtips-30

30. Se till att din tvättmaskin luktar fräscht med blekmedel.

Även om många av oss tänker på våra tvättmaskiner som självrengörande, är det långt ifrån fallet. En studie som publicerades 2020 fann man att det inte räckte att köra en vanlig tvätt och sköljning med tvättmedel för att ta bort ett antal smittsamma virus.

Men det finns en enkel lösning för att få maskinen som rengör dina kläder i toppform. “Kör din maskin på en ren miljö med en blandning av varmt vatten och en skvätt blekmedel,”. Detta hjälper till att döda alla bakterier som kan ligga kvar inuti.

Känner du att de blir för mycket att göra och att orken inte finns där kolla närmare på länken, städfirma Stockholm.

Lär dig mer om att städa med naturliga rengöringsmedel på denna blogg veganisma om miljövänligstädning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *