Nyheter inom allt

Allt som berör allting i livet

NY TEKNIK: för lockigt hår

lockigt-har

Till skillnad från rakt hår tenderar lockigt hår att sakna fukt och torkar lätt ut, vilket gör det svårare att ta hand om.

Mängden lock i ditt hår påverkas av dina hårsäckar. Personer med lockigt hår tenderar att ha mer ovala eller asymmetriska folliklar. Detta bestäms naturligtvis av din genetik.

Om du vill lägga till mer studs och glans till dina naturliga lockar, bryter vi ner de tips och tricks du behöver för att hålla ditt hår friskt. Läs mer på bloggen här.

lockigt-har-ny-teknik

Hur man tar hand om naturligt lockigt hår

Med lockigt hår vill du alltid fokusera på produkter som hjälper till att tillföra fukt till håret och undvika hårprodukter som kommer att torka ut eller tynga ner håret.

Kolla även in nyttosmart som ger dig råd och tips på hur du tar hand om ditt hår och hur du skapar hårvårdrutin.

Välj rätt schampo och balsam

Leta efter ett schampo och balsam speciellt designat för lockigt hår.

Leta i allmänhet efter produkter som inkluderar:

 • naturliga eller eteriska oljor som kokosolja, jojobaolja, solrosolja och avokadoolja
 • aloe vera
 • keratin
 • sheasmör
 • hydrolyserat siden och animaliska proteiner
 • panthenol och provitaminer
 • växtextrakt

Även om du kanske inte vill tvätta håret varje dag, när du gör det, använd ett milt schampo som innehåller skonsammare rengöringsmedel samt tillsatta konditioneringsmedel.

Om ditt hår är fett eller smutsigt bör du fortfarande använda ett starkare förtydligande schampo en gång var 1 eller 2:e vecka. Följ alltid schamponering med balsam för att låsa in fukt.

Pre-schampo behandling

Om du har väldigt grovt eller lockigt hår kan du prova att använda en förschampobehandling.

I motsats till vad många tror, ​​behöver du inte konditionera först efter rengöring. Du kan använda balsam både före och efter du schamponerar.

Grovt, lockigt hår tenderar att förlora fukt mycket snabbt. Att använda ett balsam före schamponering hjälper i teorin att skydda hårstrån så att schampot inte tar bort håret från sina naturliga oljor. Läs mer om ny teknik och hårprodukter på fsek.se

ny-teknik-lockigt-har

Varmt eller kallt vatten?

Varmt vatten tenderar att avlägsna fukt från håret och lämna det torrt. Att tvätta håret med kallt vatten och undvika varmt vatten hjälper dig att behålla fukt och styrka.

Undvik överschamponering

Att schamponera varje dag är inte en bra idé för personer med lockigt hår. Schamponering kan ta bort håret på dess välbehövliga naturliga oljor.

Du kan behöva experimentera med ett rengöringsschema för att se vad som fungerar bäst för dig. I allmänhet, försök schamponering varannan dag eller var tredje dag.

Välj rätt borste eller kam

Lockigt hår är ofta torrt och sprött och kan lätt gå sönder när det kammas eller borstas. Prova att borsta eller kamma lockigt hår i duschen för att undvika att det går sönder.

Börja med en bred kam för att bryta upp eventuella knutar. Du kan också kamma medan balsamet fortfarande sitter i håret för att göra det lättare och för att säkerställa att balsamet täcker alla dina hårstrån.

När du väljer hårborste, investera i en högkvalitativ borste med naturliga borst istället för plast. En galtborste kan hjälpa till att sprida naturliga oljor från hårbotten genom ändarna av håret.

Ett annat alternativ är att inte använda en borste eller kam alls. Om du har särskilt fjädrande lockar, testa att applicera ett leave-in balsam och sedan kratta genom vått hår med fingertopparna.

Värmestyling lockigt hår

De flesta stylister kommer att rekommendera att du låter lockigt hår lufttorka eftersom att använda en fön kan göra det frissigt och skada det.

Om du vill använda en fön eller räta ut den då och då med ett strykjärn, är det viktigt att använda någon form av värmeskyddande spray eller behandling innan du gör det. Leta efter en spray som innehåller silikon eller keratin för att täta nagelbandet och göra det mer motståndskraftigt mot värmeskador.

När du fönar, föreslår forskare att du håller din hårtork 20cm eller mer från ytan av ditt hår.

Du kan lägga till ett diffusortillbehör på din fön för att begränsa hur mycket direkt värme som träffar ditt hår.

ny-teknik-lockigt-har-kam

Undvik kluvna toppar

Delade toppar är svåra att undvika helt. Dessutom finns det verkligen inget sätt att reparera dem förutom att skära av dem.

Det bästa sättet att undvika kluvna toppar är att vara väldigt försiktig med dina lockiga lockar.

För att förhindra kluvna toppar:

 • Använd en detangler när du borstar för att undvika att dra och rycka.
 • Försök att inte binda tillbaka håret i snäva hästsvansar eller bullar.
 • Se till att använda en kam med breda tänder.
 • Håll dig borta från värmeverktyg.
 • Få en trimning av en professionell stylist ungefär varannan till var tredje månad.

Hur ofta ska du tvätta ditt lockiga hår?

Om du vill hoppa in i duschen och blöta dina lockar varje dag, bör du förmodligen inte använda ett rengöringsschampo varje gång.

Vissa dagar kan du till och med bara skölja med vatten och sedan applicera ett balsam. Andra dagar, använd ett milt schampo för att undvika att ta bort hårets naturliga oljor.

Var 2:e till 3:e vecka, använd ett vanligt klargörande schampo för att ta bort all ansamling av stylingprodukter.

Sömnrutiner för lockigt hår

Att sova på rygg kan lägga för mycket vikt på dina hårsäckar och göra att dina lockar ser stökiga, frissiga och knutiga ut.

Om du har lockigt hår är det förmodligen bäst att sova på sidan eller på magen för att upprätthålla lockarnas hälsa. Att svepa in huvudet i en huva eller huvudduk kan också hjälpa till att skydda dina lockar när du sover.

Överväg att använda en hårmask, eterisk olja eller leave-in balsam innan du lägger dig för att hjälpa till att tämja dina lockar och tillföra fukt när du sover.

Hårmasker för lockigt hår

Du kan skapa en gör-det-själv-hårmask från vanliga hushållsingredienser. Dessa masker är avsedda att sättas på håret över natten och sedan tvättas ur på morgonen.

Masker som innehåller ingredienser som honung, kokosolja, banan och avokado tillför fukt till ditt hår och fungerar bra när de används över natten.

Om dina lockar är väldigt torra, överväg att använda en hårmask en eller två gånger i veckan.

Oljor för lockigt hår

Att hålla lockarna återfuktade kan vara svårt eftersom naturliga oljor inte går ner i hårstrået lätt. Att lägga till några naturliga oljor före sänggåendet kan hjälpa till med detta.

Någon av följande oljor kan göra susen:

 • kokosolja
 • olivolja
 • avokado olja
 • jojoba olja
 • arganolja
 • ricinolja
 • druvkärneolja
 • Leave-in balsam för lockigt hår

Prova att spritsa i lite leave-in balsam som innehåller keratin innan du lägger dig. Detta kan hjälpa till att stärka skadade hårstrån och göra ditt hår lättare att styla på morgonen.

ny-teknik-lockigt-har-olja

Vad ska du inte göra om du har lockigt hår

Lockigt hår är känsligt, så undvik följande:

 • produkter som innehåller sulfater, alkohol, starka kemikalier och dofter
 • använder clarifying schampo mer än en gång i veckan
 • sover på rygg
 • använder värmestylingverktyg mer än en eller två gånger i månaden
 • sköljning med varmt vatten i duschen
 • dra ditt hår i en stram hästsvans eller bulle hela tiden
 • fintandade kammar
 • försöker reda ut torrt hår
 • Frisyrer för lockigt hår

Du kanske vill undvika att dra tillbaka håret i en stram hästsvans eller bulle. Detta gör att lockarna förlorar sin bildning. Ovanpå det kan en tät hårslips lätt orsaka brott.

Prova dessa frisyrer för lockigt hår:

 • lös hästsvans eller bulle
 • lösa flätor
 • hälften upp/halv ner
 • slita ner det, låt dina lockar lufttorka naturligt med hjälp av en över natten hårmask eller leave-in balsam

Du kan också be din stylist att skära i några långa lager för att hjälpa till att ta bort en del av bulken och lägga till form. Långa lager kommer att se till att dina lockar fortfarande tyngs ner lite, men kommer att hålla dem tama.

Summering 

Det största att förstå med lockigt hår är att det tenderar att torka ut lätt och längtar efter fukt.

Du måste undvika att tvätta bort dess naturliga oljor och kommer troligen att behöva investera i hårprodukter som tillför fukt till håret i form av oljor, smör, proteiner och naturliga växtextrakt.

Om det behandlas på rätt sätt kan lockigt hår se friskt, glänsande och definierat ut, fortsätt läsa mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *